Aktiviteter under 2017

Mars16-

april 20

Transäsongen - Kaffeservering i föreningens hembygdsgård - Bjurums äldsta skola. Årets försäljning nådde inte förra årets rekord. Påsken inföll sent och det påverkar vår försäljning. Årets utställning delades mellan Ingegerd Melin och en minnesutställning med Gösta Erikssons foton. Ännu färre konsthantverkare ställde ut, men Per Johanssons honung sålde bra. Tusentals turister besökte oss och njöt av utsikten mot Hornborgasjön. Den kassautrustning togs i bruk förra året hade nu alla blivit vana vid och systemet fungerade mycket bra.

 

Tack vare Lennart Melins fantastiska arbete och att många medlemmar ställde upp så klarade vi av detta stora åtagande. Nu har Lennart meddelat att han vill bli avlöst och det kommer att bli en stor utmaning för föreningen att föra projektet vidare. Vår servering är vid det här laget väl etablerad. Tranbesökarna hittar till oss och det gör att det är roligt att arbeta.

April 14-17

Vårsalong i Östra Tunhem hölls helt enligt traditionen under påskhelgen. Den hölls i år öppen från Långfredagen till Annandag Påsk. Det var mycket folk i rörelse och utställningen blev välbesökt. I år räknades 666 personer in som besökare. Antalet utställare var 15 och de ställde sammanlagt ut 49 konstverk, varv 8 st såldes. Vårsalongen är också ett uppskattat utflyktsmål för många under påskhelgen. Som vanligt höll Bengt Lennartsson i evenemanget och han fick hjälp av Per Forendal att hänga konstverken.

April 15

Påskeld i Gudhem - Som vanligt fanns en påskeld i Gudhems samhälle. Det är mycket gammal tradition. Thomas Svensson och Rikard Gustavsson ansvarade för att elden kunde tändas. Uppskattningsvis kom 250 personer och de fick förutom elden se ett fyrverkeri.

April 30

 

Valborgsmässofirande - I samarbete med Friggeråkers Bygdegårdsförening genomfördes för andra året Valborgsmässofirande i Friggeråker. En stor rishög hade ställts i ordning på Kulleråkern mellan bygdegården och Tôrve. Komminister Björn Lundin, Falköping höll talet till våren och utropade ett leve för våren varpå sjöngs några vårsånger. Cirka 60 personer i alla åldrar fanns runt elden. Av miljöhänsyn beslöt Friggeråkers Bygdegårdsföreningen på sitt årsmöte att avstå från fyrverkeri. Kvällen avslutades med en stunds gemenskap med varmkorv och kaffe i bygdegården.

Maj 7

  

Vandringen i Segerstadsfalan - I samband med föreningens 30 årsjubileum i fjol förärades vi en gåva av Segerstads hembygdsförening, som bestod en guidad vandring i Faledreven. Styrelsen beslöt dock i samråd med givaren att skjuta upp genomförandet till i maj i år. Söndagen den 7 maj genomfördes denna vandring under ledning av vår medlem Arne Karlsson, tillika ordförande i Segerstads hembygdsförening. Vädret som i veckor varit soligt och fint hade denna dag omvandlats till kyla och regn. Ett tjugotal vandrare infann sig till samlingen vid Segerstads kyrkport där Arne Karlsson hälsade välkommen och berättade helt kort om bygden både idag och fordom. I bilar förflyttade vi oss någon kilometer upp i dreven där själva vandringen ca 3 kilometer vidtog under mycket sakkunnig och inspirerande guidning av Arne.

 

Juni 4

Jättenedagen - Ca 70 personer kom till Folkagården för att lyssna på arkeolog Anders Josefsson, se utställning och miljö i gamla mangårdsbyggnaden och fika i tältet. Birgit Svensson och Susanne Larsson sålde tipslappar, lotter, fika och varmkorv. Solen sken och regnet höll sig borta tills programmet var slut. Temat var ”Jättenefyndet” som anses vara ett av landets märkligaste fynd från den förromerska järnåldern. Anders Josefsson berättade också om människor och deras levnadsförhållanden för 3000 år sedan. Folkagårdens gamla mangårdsbyggnad visades och tältet var fullt av människor som drack kaffe och lyssnade till historien. En tipspromenad till fyndplatsen var också anordnad.

 

Juni 23

Midsommardans i Gudhems samhälle - När midsommardansen kring stången i Gudhems samhälle kom solen fram och bortåt 80 personer kunde dansa eller bara titta på. Britt-Marie Stridh stod för dragspelsmusiken. I år var vår lokaltidning FT på besök och intervjuade några besökare vad de tyckte om evenemanget.

 

Juni 23

Midsommarfirande i Forentorp Senare på midsommareftermiddagen fortsatte firandet nere i Forentorpsparken, men som vanligt förbereddes firandet redan kvällen innan med att stången med de sex ringarna gjordes i ordning och restes. Mycket planeringsarbete av midsommarkommittén under Britt-Maria Johannes- sons ledning krävs för att få alla delar på plats. Frågan alla då ställde sig ”hur blir vädret i morgon?” Många ser de avslutande kämpalekarna som festens höjdpunkt. En kraftig regnskur kom precis lagom till att dessa skulle inledas, men tack vare gott humör på kämparna. Jättenelaget gick segrande ur årets kamp. Konferencier var i år Per Wahlström från Tidaholm.

 

Som traditionen bjuder inleddes midsommarfesten med en välkomsthälsning av vår ordförande Britt-Maria innan dansen tog vid med Ingemar Fägerlind iklädd folkdräkt som sång- och lekledare. För fiolmusiken till lekarna svarade Yngve Johansson från Skörstorp. I övrigt bjöds på jonglering av bygdens egen artist Douglas Magnusson, sång av Jessica Almyren och Tilo Ceesay, pilkastning, godisfiskdamm, chokladhjul, och nytt för i år en hinderbana för barn som blev mycket uppskattad och dessutom gratis. Dessutom fanns det givetvis servering som inbringar ganska mycket till resultatet.

 

I år löste 444 inträde och eftersom barnen går gratis och inte lika lätt kan räknas så görs en uppskattning att de var ungefär lika många, vilket innebär att ca 900 personer besökte festen.

Juni 30

Traktorracet - Som vi är vana vid fungerade allt bra med detta stora evenemang, men Bengt Lennartsson hade som vanligt gjort ett stort förarbete. Det är inte ovanligt med regn vid midsommartid men sommaren 2017 har varit en torr sommar, så något regn kom inte heller Traktorracekvällen och till och med blåsten hade tagit en paus kvällen till ära. Dagarna innan när arenan ställdes i ordning blåste det desto mer.

 

Liksom tidigare år erbjöds barnen att åka traktor inne på banan innan racet startade. Som vanligt defilerade ett antal veterantraktorer förbi scenen och kommenterades kunnigt av speakern Pelle Josefsson. Liksom ifjol fanns en särskild damklass med Johanna Karlsson, Segerstad, Evelina Eriksson, Sjogerstad, Maja Eriksson Gudhem och Amanda Johansson, Segerstad. Bäst av dem blev i år Johanna Karlsson. Totalt ställde i år femton tävlande upp.

 

I semifinalen och sedan finalen intogs alla platser av bröderna Johansson från Segerstad. Den bästa tjejen, Johanna Karlsson är dessutom sambo med Arvid och var med i slutstriden. I den rafflande finalen mellan bröderna Gustaf och Hugo stod till slut storebror Gustaf som segrare. Årets bana var på 100 meter.

 

Tack vare Bengt Lennartssons och tävlingsledaren Johan Erikssons omfattande förberedelsearbete blev också årets traktorrace en succé. Dessutom ställde cirka 45 personer, medlemmar och andra, upp och hjälpte till.

 

Augusti 16

 

Årets utflykt till Hjobygden - För åttonde gången anordnades denna form av resa, som i år gick över Suntak - Tidaholm till Hjobygden med Stenstorpsbuss Gert Johansson från Broddetorp vid ratten. Det blev till slut 45 personer som deltog i resan. Första besöket gjordes på Storegården i Suntak. Ordföranden i Dimbobygdens hembygdsförening Arne Gustavsson tog emot och berättade om gårdens historia och hur den kommit i föreningens ägo. Kaffeborden stod uppdukade och lät sig väl smaka.

 

Resan fortsatte sedan via utkanten av Tidaholm, över till pumpstationen i Hjällö, varifrån vi får vårt Vättervatten. Där tog dels vattenförbundets chef Karl Doverholm och Bengt Franzén, Södra Fågelås emot och berättade om ledningssystemet och visade anläggningen. Bengt berättade några episoder under ledningsbygget för sextio år sedan. Det blev ett uppskattat besök, då nästan alla resenärer har Vättervatten hemma i sina vattenledningar.

 

I Hjo gavs tid att besöka stadens olika sevärdheter. Några passade på att besöka det nyrenoverade Kulturhuset med bl.a. Estrid Erikssonsutställningen. Många slog sig ner på lämplig plats och bara njöt eller samtalade med några medresenärer. Den traditionella kvällsmaten avnjöts på restaurang Känsla i centrala Hjo. Maten som bjöds smakade utmärkt och mätta och nöjda kunde vi alla ställa kosan på slingrande vägar mot hembygden.

 

 

September 17

Skördemarknad och bakluckeloppis - genomfördes i år vid Gudhems affär och lockade upp mot tusen personer till Gudhem under en söndagsförmiddag för att där möta över 25 försäljningsstånd med både skördeprodukter och loppisprylar. Inne i affären hade affärsinnehavaren Endoo Torstensson butikdemonstration av thaimat, som hade en strykande åtgång. I rummet intill bjöd vår medlem, svampkonsulenten Maud Larsson, på svampsoppa med tilltugg i anslutning till en svamputställning. Bagare Bengtsson sålde mer bröd än vanligt och hade sålt slut allt sitt bröd efter bara ett par timmar.

 

Oktober 25

Missionshusets dag lockade 55 personer. De bjöds på mycket sång och musik av Hans Kjellström och Jan Gustavsson med 19 sångare och några musikanter. Kaffeservering och eld i kaminen gjorde att alla var mycket nöjda. Som vanligt planerade Ingemar Fägerlind denna aktivitet.

 

November 11

Hantverksmässa i Gudhems församlingshem - Traditionsenligt anordnades den andra lördagen i november Hantverksmässa i Gudhems församlingshem. Som vanligt hade mässan marknadsförts i Falköpings Tidning och genom Rikard Gustavssons försorg också i Facebook. I år ställde 29 utställare ut och i likhet med förra året besökte ca 450 personer mässan. Kommittén hade tagit hjälp av dem närstående herrar som lottförsäljare. Vinsterna i lotterierna var som vanligt skänkta av utställarna.

 

November 22

 

Medarbetarsamkväm i Gudhems församlingshem. Genom denna fest vill föreningen tacka alla som hjälpt till i de olika aktiviteterna under året. Matkommittén hade som vanligt ordnat en mycket uppskattad fest. Inte mindre än 70 personer deltog och god stämning rådde och njöt av den thaimat, som i år togs från Gudhems affär.

December 9

Musik i Advent i Torbjörntorps kyrka - För elfte gången anordnades denna adventskonsert, som i år genomfördes till förmån för Amandas stjärna, som är

en insamling kopplad till Barncancerfonden. Föräldrarna till Amanda Wenner- holm Zimony startade Amandas stjärna för att hedra minnet av sin dotter som avled i en cancersjukdom i januari 2016.

 

I konserten medverkade St Sigfrids kyrkokör under ledning av Gustav Gyllenhammar samt Mattias och Annika Lagerqvist med sina fyra barn

Som vanligt fylldes Torbjörntorps stora kyrka med ca 200 besökare.

 

Behållningen visade sig uppgå till 25 100 kr, vilket oavkortat gick till Amandas stjärna.

December 13

Luciafest i Ugglums kyrka - Luciafest är en mycket gammal tradition i Ugglum. Ända sedan i början av 1950-talet har Lucia firats i Ugglums gamla skola, men i år var luciafirandet flyttat till Ugglums kyrka och detta på själva Luciadagen. Inte mindre än 15 barn fanns i årets Luciatåg. När luciorna med tärnor och tomtar skred fram i kyrkgången var kyrkan upplyst av enbart levande ljus, vilket skapade en otroligt fin stämning.

Under ledning av Malin Fallgren och komminister Malin Wiklund, framfördes ett antal sånger och lästes verser. Kyrkan var i stort sett fullsatt av föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar samt ett antal övriga församlingsbor. Efteråt bjöds de medverkande på en "gottepåse" och publiken på kaffe, hembakade lussekatter och pepparkakor. Denna form av kyrkkaffe i själva kyrkan har blivit mycket uppskattat och skapar en fin bygdegemenskap.