Aktiviteter under 2016

Mars17- Transäsongen  -  Kaffeservering i föreningens hembygdsgård - Bjurums
april 17 äldsta skola. Årets försäljning slog åter rekord. Årets utställning svarade Ingegerd Melin för. Färre konsthantverkare än förr om åren ställde ut saker för försäljning. Tusentals turister besökte oss och njöt av utsikten mot Hornborgasjön. Ny kassautrustning togs i bruk och fungerade bra Tack vare att många medlemmar ställde upp så klarade vi av detta stora åtagande. Vår servering är vid det här laget väl etablerad. Tranbesökarna hittar till oss och det gör att det är roligt att arbeta.
Mars 25-28 Vårsalong i Östra Tunhem hölls helt enligt traditionen under påskhelgen. Den hölls i år öppen från Långfredagen till Annandag Påsk. Det var mycket folk i rörelse och utställningen blev välbesökt.  815 personer räknades in som besökare. Antalet utställare var 11 och de ställde sammanlagt ut 39 konstverk, varv 8 st såldes. Vårsalongen är också ett uppskattat utflyktsmål för många under påskhelgen. Som vanligt höll Bengt Lennartsson i evenemanget och han fick hjälp av Per Forendal att hänga konstverken.
 Mars 26  Påskeld i Gudhem En av de nyare aktiviteterna i vår verksamhetsplan är påskelden i Gudhems samhälle. När vi blev samhällsförening tog vi också över den traditionella påskelden på den vanliga platsen ganska nära Skaravägen. Thomas Svensson och Rikard Gustavsson ansvarade för att elden kunde tändas. Uppskattningsvis kom 250 personer och de fick förutom elden se ett fyrverkeri. April 30 Valborgsmässofirande Nytt för i år var att detta skedde i samarbete med Friggeråkers Bygdegårdsförening. En stor rishög hade ställts i ordning på Kulleråkern mellan bygdegården och Tôrve. Margaretha Fridh höll talet till våren. Vår förening bekostade ett fyrverkeri. Cirka 100 personer fanns runt elden.
 Maj 8   Vandringen i Hånger Söndagen den 8 maj genomförde vi under ledning av Thomas Källström och Rolf Ström en vandring i Hånger, från Kilstorp ner till Hångers ödekyrkogård. Ledarna Thomas och Rolf hade mycket noga förberett vandringen och kunde berätta kunnigt om de olika torpen och de som bott där. Under vandringen beslöts att föreningen ska kalla till ett uppföljningsmöte i Bjurums gamla skola. Detta kommer att ske den 6 september klockan 19. Då kommer Rolf och Thomas presentera sitt material. Självklart är det möjligt för alla andra att bidra med sina minnen. Över 40 personer deltog.
   Någon Jättenedag blev det inte i år Den aktiviteten fick utgå i år till förmån för föreningens 30-årsjubileum som skulle gå av stapeln i Jättene.
 Juni 24  Midsommardans i Gudhems samhälle  -  När midsommardansen kring stången i Gudhems samhälle kom solen fram och bortåt 80 personer kunde dansa eller bara titta på. Britt-Marie Stridh stod för dragspelsmusiken. Juni 24 Midsommarfirande i Forentorp  -  Senare på midsommareftermiddagen fortsatte firandet nere i Forentorpsparken, men som vanligt förbereddes firandet redan kvällen innan med att stången med de sju ringarna gjordes i ordning. Mycket planeringsarbete av midsommarkommittén under Britt-Maria Johannessons ledning krävs för att få alla delar på plats. Frågan alla då ställde sig ”hur blir vädret i morgon?”. Det blev riktigt bra och därmed en riktig folkfest.
   Som traditionen bjuder inleddes midsommarfesten med en välkomsthälsning innan stången restes och dansen tog vid med Ingemar Fägerlind iklädd folkdräkt som sång- och lekledare. För fiolmusiken till lekarna svarade Yngve Johansson från Skörstorp. I övrigt bjöds sång och musik av Jessica Almyren och Tilo Ceesay, på trolleri av Adin Trollkarl, lotteri, porslinskrossning, en äventyrsrunda för de minsta och mycket mer. Många ser de avslutande kämpalekarna som festens höjdpunkt. Konferencier var Johan Widunder, Sätuna. Cirka 1100 personer inklusive alla barn kom på festen. Det är härligt att kunna nå den siffran när så många lägger ner mycket tid på föreberedelserna.
 Juli 1  Traktorracet  -  Vädret är en viktig faktor för alla våra utomhusevenemang. Årets race var det femte i ordningen och vi har upplevt både ordentliga och lätta regn, liksom sol och värme. 2015-års race blev oerhört framgångsrikt tack vare fint sommarväder, men årets upplaga stod inte långt efter när regnskyarna, som såg hotande ut till en början, hade skingrats. Liksom förra året erbjöds barnen att åka traktor inne på banan innan racet startade. Som vanligt defilerade ett antal veterantraktorer förbi scenen och kommenterades kunnigt av speakern Pelle Josefsson. Nyheten för i år var en särskild damklass med Johanna Karlsson, Evelina Eriksson, Maja Eriksson och Ann Eliasson som tävlande. Vinnare i den klassen blev Maja från Övergården i Gudhem. I år ställde sexton tävlande upp. Årets bana var på 100 meter och i finalen ställdes Elias Johansson från Segerstad mot Rikard Gustavsson från Gudhem. I den kampen stod Elias så småningom som segrare, men Rikard lovade att ta revansch nästa år. Tack vare Bengt Lennartssons och tävlingsledaren Johan Erikssons omfattande förberedelsearbete blev också årets traktorrace en succé. Dessutom ställde cirka 45 personer, medlemmar och andra, upp och hjälpte till.
 Juli 17  
Föreningens 30-årsjubileum  blev mycket lyckat och uppskattat . Hela 135 personer betalade ”inträdet”, God stämning rådde, programmet innehöll en del ”luft” så folk fick tillfälle att prata med varandra. Allt klaffade som planerat. Vi fick 2 nya medlemmar, en av dem var representanten för Västergötlands hembygdsförbund, som delade ut utmärkelser, Tommy Kroon, som har sina rötter i Bjurum och Håkentorp. Ugglums hembygdsförening gick nu definitivt upp i Gudhemsbygdens hembygdsförening. Maten från Berga Golfklubb var mycket uppskattad, gudstjänst med sång och musik samt avslutning av blåsorkester. Kort historik om föreningens 30 år presenterades. Ett antal utmärkelser delades ut. Till hedersledamöter utnämndes Rune Wennerholm, Lennart Melin, Ingegerd Melin, Bettan Almqvist, Birgitta Häger och Leif Wilhelmsson. Västergötlands  Hembygdsförbunds diplom tilldelades Inge Kullander, Britt-Maria Johannesson, Margaretha Fridh, JohnErik Fridh och Bengt Löfwing. Sveriges Hembygdsförbunds diplom med lagerkrans tilldelades Kjell Bertilsson och Lars-Erik Kullenwall.
 Augusti 17  Årets utflykt till Ulricehamnsbygden  För sjunde gången anordnades denna form av resa, som i år gick till Ulricehamnsbygden med Stenstorpsbuss Jeanette Svensson från Bolum vid ratten. Det blev till slut 48 personer som deltog i resan. Första besöket gjordes på Kronogården utanför Trädet. Ordföranden i Kölaby hembygdsförening Margareta Persson tog emot och berättade om gården och hur den kommit i föreningens ägo. Kaffeborden stod uppdukade och lät sig väl smaka. Många valde att ta med sig en kaffebricka ut i trädgården. Solen sken, men efter hand tog molnen över och det vädret kom sedan att gälla ända till vi kom till kvällsmaten i Ulricehamn. På vackra och slingrande vägar åkte man till Finnekumla kyrka där guiden Marina Andersson tog emot och berättade på ett otroligt fängslande sätt om sin kyrka och alla dess skatter.  På kyrkogården besågs också författarinnan Birgit Th. Sparres (1903-84) grav. Vi passerade både Sjöred, där hon bodde till 1920 och Åsundsholm, där hon hade sin diktarlya och skrev sina böcker, mest kända är romansviten ”Gårdarna kring sjön”. Färden fortsatte via Vegby till Gällstad samhälle där möjlighet gavs till shopping, något som alla utnyttjade. Här finns ett antal butiker och samhället har blivit ett viktigt besöksmål för dem som shoppar i Sjuhäradsbygden, man har till och med myntat begreppet ”kärringarallyt”. Efter att många spenderat en hel del pengar ställdes kosan hemåt igen. Traditionsenlig avnjöts kvällsmat och det skedde på Lassalyckans hotell och restaurang. Allt flöt mycket bra och jag hoppas och tror att resenärerna kände sig nöjda.
 Augusti 21 Kyrkogårdsvandring, Ödekyrkogårdarna i Sätuna, Hornborga och Broddetorp.  Denna skedde på ett ganska unikt sätt nämligen på tre ödekyrkogårdar. Lars-Erik Kullenwall ledde vandringen, som  inleddes på Sätuna ödekyrkogård. Där finns några gravstenar kvar, varav en grav där personen som ligger begravd där är känd och efter honom finns ättlingar kvar i Torbjörntorp. Ytterligare en gravhäll finns och den synades noga. Förflyttning skedde sedan till Hornborga, där ruinen efter kyrkan grävdes ut 1954-58. Här finns några mycket gamla gravhällar med likhet från kung Inges gravhäll på Hångers ödekyrkogård. Den sista kyrkogården som besöktes var Broddetorps ödekyrkogård. Här finns bl.a. Afze Larssons grav med en fantastisk skulpterad gravhäll, som idag efter en omfattande renovering är försedd med en skyddande presenning. När den temporärt fördes åt sidan kom den vackra stenen i dager. Afze Larsson är anfader till Afzeliussläkten. Många vandringsdeltagare uttalade att de många gånger tänkt besöka dessa kyrkogårdar och fann denna vandring mycket intressant. (Bolums ödekyrkogård var i många år skolgård och är nu i privat ägo). 
 
Sept. 18
 Skördemarknad och bakluckeloppis vid Ugglums gamla skola skedde i år på söndag förmiddag och lockade ett antal utställare och besökare. Ett trettiotal utställare dök upp. En del kom väldigt tidigt för att få en bra plats. I år togs ingen hyra ut, men utställarna fick skänka en sak var till ett lotteri. Någon räknade in att cirka 130 personer besökte marknaden. Som vanligt serverades kaffe samt korv i gamla skolan. Här ges möjlighet för både nuvarande och tidigare ortsbor att träffas - en nog så viktig sak för en hembygdsförening.
 Sept. 17-18  
Tångamässan – Västergötlands hembygdsförbund anordnade denna mässa som ett led i firandet av den svenska hembygdsrörelsens hundraårsjubileum. Vår monter var mycket proffsig och de flesta besökare stannade till och tog del av vår marknadsföring. I montern sålde vi Gudhemsrosor både som växter och i keramik som Ingegerd hade tillverkat. Vi sålde slut på alla tio rosbuskar vi hade med till mässan samt ett antal i keramik. Vi sålde också vår medlemsskrift Gudhems-Axet. Det kom dock färre besökare än väntat. Skyltningen kunde ha varit bättre.
 Oktober 1  Mekelsmässutställning i missionshuset var det inte i år, men på många andra ställen i bygden.
 Oktober 26  Missionshusets dag lockade ca 70 personer. De bjöds på  mycket sång och musik av Hans Kjellström och Jan Gustavsson med sångare. Kaffeservering och eld i kaminen gjorde att alla var mycket nöjda. Kollekten till Missionshusfonden inbringade 3100 kr. Som vanligt planerade Ingemar Fägerlind denna aktivitet.
 November12  Hantverksmässa i Gudhems församlingshem  Traditionsenligt anordnades den andra lördagen i november Hantverksmässa i Gudhems församlingshem. Mässan hade föregåtts av god marknadsföring i lokalpressen. Drygt 30 utställare och ca 450 personer besökte mässan. Rikard marknadsförde föreningen och fick 5 nya medlemmar. Fint vinterväder ute och fin julstämning rådde inne. Kommittén hade tagit hjälp av dem närstående herrar som lottförsäljare. Vinsterna i lotterierna var som vanligt skänkta av utställarna. Rikard sålde Axet och värvade flera nya medlemmar Som vanligt uppskattade många besökare att man inte behövde betala inträde.
 November16 Medarbetarsamkväm i Gudhems församlingshem.  Genom denna fest vill föreningen tacka alla som hjälpt till i de olika aktiviteterna under året.  Matkommittén hade som vanligt ordnat en mycket uppskattad fest. Inte mindre än 70 personer deltog och god stämning rådde och njöt av den goda maten, som i år liksom under flera tidigare år togs från Berga Golfrestaurang. 
 December 10  Musik i Advent i Torbjörntorps kyrka.  För tionde året genomfördes denna välgörenhetskonsert i Torbjörntorps kyrka. Ordföranden Kjell Bertilsson kunde som vanligt vid välkomsthälsningen blicka ut över en fullsatt kyrka. Hembygdsföreningen ville med denna konsert ge sitt bidrag till barn med särskilda behov i vår kommun. Kvällens hela behållning gick till barn på enheterna Ellagatan, Prästgårdsgatan,  och Näregården. Som konferencier  tjänstgjorde Rolf Johansson. Medverkade gjorde Falköpings-kören Sångskatten under ledning av Ulla Martinsson, Niclas Petersen och Roland Lundgren, Falköping, Dan Eclund från Tibro, duon Madeleine  & Cathrine också från Tibro samt vår tidigare komminister Magnus Carlsson. Ett bejublat inslag var när Rolf Johansson och Bengt Petersson, som båda satt i rullstol efter slaganfall spelade några julsånger tillsammans. Komminister Pontus Johansson gav ett ord på vägen. En konsert går inte att genomföra utan en väl fungerade organisation. I pausen serverades kyrkkaffe för de nästan 300 kyrkbesökarna. Bullarna var skänkta även i år av innehavarna till restaurangen vid Berga golfbana. Som avslutning kallades barn fram och fick ta emot tre checkar på vardera 10 800 kr.
 December 12  Luciafest i Ugglum  - Ända sedan i början av 1950-talet har Lucia firats i Ugglums gamla skola. Under ett antal år skedde det i regi av Ugglums Rödakorskrets. När den gick upp i en större organisation övertogs traditionen av Ugglums hembygdsförening. Nu har den föreningen ”fusionerat” med Gudhemsbygdens hembygdsförening och från och med 2016 skedde det i den föreningens regi. Årets fest hölls på Luciaafton och lockade ett trettiotal besökare, varav flera berättade om hur de som barn för 50-60 år sedan varit med på den tidens Luciafester. Under ledning av Malin Fallgren och en av bygdens präster, Malin Wiklund, tågade Luciatåget bestående av socknens barn in och framförde ett antal sånger samt läste en vers för varje ljus som tändes. Som avslutning sjöngs unisont psalmen ”Nu tändas tusen juleljus”. Britta Willbo och Gunilla Jonermark hjälptes åt med serveringen.